StUdeNt S.E.P.I

mohfirdaus.blogspot.com

Platform Meneracu Kejayaan

Platform Meneracu Kejayaan

oleh
Falanjai.comLiberalisasi Sektor Kewangan


· 2 lesen bank Islam dengan modal berbayar minimum AS$ 1 billion , 2 lesen bank perdagangan dan 2 lesen takaful keluarga ditawarkan.
· 3 bagi lesen bank perdagangan ditawarkan pada 2011.
· Pelabur asing dibenarkan memiliki sehingga 70 peratus ekuiti bank Islam, bank pelaburan dan syarikat Insurans/takaful berkuat kuasa serta-merta.
· Bank perdagangan asing diperbadan di Malaysia dibenarkan membuka 10 cawangan pembiayaan mikro.
· Bank perdagangan asing yang diperbadan di Malaysia dibenarkan membuka 4 cawangan baru pada 2010.
· Syarikat insurans dan takaful asing dibenarkan membuka cawangan tanpa sekatan.
· Sekatan bagi syarikat insurans dan takaful tubuh Bankasurans / Banktakaful dihapuskan.
· Syarikat insurans dan takaful dibenarkan penggunaan kepakaran asing.
· Intitusi pelaburan luar pesisir boleh beroperasi di dalam negara 2010.
· Syarikat insurans luar pesisir boleh beroperasi di dalam negara mulai 2011.


Sumber: 28 April 2009, Berita harian, muka surat 3.Hasrat kerajaan untuk merealisasikan sektor kewangan di Malaysia turut giat dijalankan. Sehubungan dengan itu, penggubalan “ Liberalisasi Sektor Kewangan ” memberi manfaat kepada rakyat. Walaupun kita melihat pada dasarnya lebih tertumpu kepada pelabur asing, namun pada amatan saya ia merupakan satu platform kerajaan untuk merancakkan lagi pembangunan sesebuah ekonomi.Dalam hal ini saya berpendapat bahawa sekiranya pelabur asing masuk ke kancah ekonomi negara ini, maka aliran atau putaran wang lebih tertumpu dalam negara sahaja. Oleh sebab itu, pada mulanya kerajaan tidak menggalakkan pelabur tempatan melabur ke luar negara dengan giat. Ia akan menguntungkan pihak lain yang tidak membantu negara, lebih baik melabur dalam negara (mudah dan saksama).


Jika kita melihat kepada dasar di atas, didapati antaranya ialah tambahan lesen pada sektor perbankan Islam. Atas dasar ini, wujudnya tambahan dalam sektor perbankan Islam seperti mana yang kita tahu bahawa bank Islam pertama iaitu Bank Islam dan diikuti oleh Bank Muamalat.


Selain itu, dasar ini mewujudkan peluang pekerjaan yang baru kepada rakyat dari semua aspek. Ia juga menjadi platform atau batu loncatan bagi saya sendiri untuk berkecimpung dalam bidang perbankan Islam. Namun harus diingat bahawa kebanyakan graduan-graduan telah memiliki dan akan memiliki kelulusan berkaitan perbankan Islam. Misalnya rakan-rakan saya ( Syuib, Abu Dhirar, Hidayah Yusoff, Syahid, dan yang lain ) kebanyakan mengambil bidang yang hampir sama dengan saya. Oleh yang demikian, kita sebenarnya tidak lepas daripada persaingan.


Semoga ALLAH melancarkan perjalanan dasar ini tanpa sebarang masalah dan memberikan kepulihan ekonomi mikro dan makro ini ke jalan yang diredhai-NYA.
Renungan…………
“ Apa yang baik tauti bersama, apa yang buruk hindari bersama.”
“ Sesungguhnya kita hanya merancang dan berusaha, bahkan ALLAH sahajalah yang layak menentukannya.”


kita sebagai Makhluk yang diciptakan Khalik alam semester perlu berdoa dan meminta pertolongan hanya kepada ALLAH dan jangan menyembah selain daripada-NYA.

Dalam Alquran ALLAH berfirman dalam surah Al-Fatihah ayat 5 maksudnya:
“Hanya kepada engkaulahlah kami menyembah dan hanya kepada engkaulah kami mohon pertolongan”

Wassalamualaikum wa rahmatullahi wa barakatuh….

0 comments:

Post a Comment